Zo word je besluitvaardig(er)

Het maken van een beslissing brengt vanzelfsprekend gevolgen met zich mee. Gevolgen die in sommige gevallen een grote impact kunnen hebben. Eindeloos twijfelen en afwegingen maken, het is soms lastig om de knoop door te hakken. Het is namelijk een dagelijkse gewoonte die direct begint als je wekker afgaat. Ga je vandaag voor een gezond havermout ontbijt of een calorierijk omelet met bacon? Werk je eerst je mail bij of begin je eerst met je eigen administratie? Keuzes maken - hoe klein ook -, het kan soms lastig zijn. Dus hoe zorg je ervoor dat je beter wordt in het nemen van beslissingen?

Laten we beginnen bij het begin: wat is besluitvaardigheid? Dat is het durven te nemen van beslissingen of het ondernemen van acties. Je durft een besluit te nemen. Je durft diegene te zijn met het laatste eindoordeel en je durft het voortouw te nemen. Keuzes maken kost tijd. Denk maar eens aan hoeveel minuten jij al hebt besteed met het uitkiezen van de juiste outfit voor dat belangrijke diner of spannende sollicitatiegesprek. Steve Jobs – medeoprichter van Apple – had hier een gemakkelijke oplossing voor. Tijd om voor de spiegel te staan had hij niet, waardoor hij altijd voor dezelfde outfit koos: een zwarte trui, een blauwe spijkerbroek en witte gympen. Het is dus slim om beter te worden in keuzes maken, zodat je meer tijd kan besteden aan andere dingen.

Hoe nu verder?
Tijdens het lezen van het artikel heb je je misschien afgevraagd of je zelf iemand bent die gemakkelijk besluiten kan nemen. Wat het antwoord ook is, we geven je graag wat tips hoe je deze competentie nóg beter kan ontwikkelen. Beslis op basis van informatie Onzekerheid kan een onderdeel zijn waardoor het lastig is om een beslissing te nemen. Je bent bang voor de gevolgen als jij daadwerkelijk de knoop doorhakt, maar dit is helemaal niet nodig. Meestal is dit het geval op het moment dat je niet genoeg informatie hebt om daadwerkelijk de keuze te maken. Gelukkig kan je hier gemakkelijk wat aan doen: informatie opzoeken. Je kent het wel: eindeloos slenteren door een stad op zoek naar het juiste restaurant. Geen enkel restaurant lijkt goed genoeg en iedereen om je heen krijgt steeds meer trek en er kan maar geen besluit worden gemaakt. Neem een keer het voortouw en sleep het hele gezin mee naar dé perfecte plek. Lees je even in op de juiste sites, en voilà opeens zit je bij die hippe lunchtent met een uitzicht op het water!

Praat met een expert
In sommige gevallen is het lastig in te schatten wat de gevolgen zijn. Bij het uitzoeken van een restaurant, is het ergste wat er kan gebeuren dat het eten en de service niet goed is. Op het werk kan dit soms gecompliceerder liggen, waardoor het maken van een keuze moeilijker wordt. Vraag iemand om zijn of haar mening, maar laat je niet te veel beïnvloeden. Kies iemand uit die objectief een mening kan geven, en/of een expert op het gebied. Neem het advies mee, en maak op deze manier een weloverwogen keuze.

Ook bij het kopen van een nieuw huis is het lastig om te bepalen wat het juiste is om te doen. Ook dan heb je expertise nodig. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij ondersteunen je graag bij het maken van deze lastige beslissing. Wij zijn betrokken, deskundig en luisteren graag naar al jouw woonwensen. Schrijf je in via deze link om samen met ons de knoop door te hakken!

Vragen?

Stuur een terugbelverzoek

Stuur een bericht