Stap-voor-stap een passend lichtplan maken

Een lichtplan maken is ontzettend belangrijk op het moment dat jij wat sfeer wil brengen in huis. Fijn licht geeft een gezellig en knus gevoel, en kan de kers op de taart zijn in het interieur. Met een goed lichtplan geef je aan waar en op welke manier jij de ruimtes wil verlichten. Alleen zijn er heel wat aspecten waar je rekening mee moet houden. Wij leggen graag uit welke dat zijn en hoe jij een perfect passend lichtplan kan creëren!

Maak een overzicht van alle kamers
Je wil het interieur optimaal tot zijn recht laten komen. Om een goede start te maken is het belangrijk om te beginnen met een accurate schets. Bedenk waar de vaste elementen staan; van deuren, kozijnen tot ramen. Vervolgens is het tijd om de meubels in kaart te brengen. Vooral grote objecten zoals de eettafel, televisie en keukenblok of -eiland zijn belangrijk om mee te nemen. Voor een gedetailleerde schets is het handig om het geheel op schaal te tekenen, zo voorkom je onverwachte fouten. Neem hierin ook kunstobjecten en schilderijen mee. Deze kan je middels een simpel spotje wat extra aandacht geven in het geheel.

Ga op zoek naar de juiste basisverlichting
Voordat het feest echt kan beginnen, is het slim om te beginnen met de basisverlichting. Wat dat precies is? Simpelweg gewoon de plafondlampen en spots. Denk daarnaast aan functionele verlichting; een extra lampje in de gang of een handig lampje voor die donkere gangkast. Ook is het handig om na te gaan wat voor wattage geschikt is voor welke plek. Tip: vraag dit altijd aan een expert in de bouwmarkt. Tot slot is het tijd om alle schakelaars en stopcontacten in kaart te brengen. Op deze manier kan je in een oogopslag zien of je genoeg hebt.

Maak het geheel af met decoratieve lampjes
Een gezellige en knusse avond op de bank wordt nóg gezelliger met de juiste sfeerverlichting. Het aanbod is eindeloos: denk hierbij aan led-lichtsnoeren, lichtslingers, LED-kaarsen of decoratieve lampenkappen. Creëer hiermee een aangename sfeer en maak jouw woonruimte een feestje. En wil je op een snelle manier sfeer kunnen creëren? Maak dan gebruik van dimmers. Zo bepaal jij zelf op elk moment van de dag de hoeveelheid licht. Wil je bijvoorbeeld ; een romantisch sfeerlicht bij de eettafel, dan heb je dat binnen een seconde geregeld!

Energie besparen
Door de hoge energierekeningen is het ook aan te raden je te verdiepen in energiebesparende opties. Dit is gemakkelijk te realiseren door een slimme lichtregeling en/of een schakelsysteem. Op deze manier kan je precies instellen op welke tijdstippen de verlichting aan- en uit gezet moeten worden, wat ervoor zorgt dat het licht nooit onnodig aanstaat. Vervang daarnaast halogeenlampen en/of gloeilampen voor led lampen; dit scheelt heel wat centjes.

Hoewel het maken van een lichtplan door dit stappenplan gemakkelijk zelf te doen is, zijn er ook dingen die fijner zijn om uit te besteden. Zo komt er bij het verkopen van een woning veel meer kijken dan je denkt. Wij denken graag met je mee, en vinden het belangrijk om het verkoopproces zo gemakkelijk mogelijk te maken. Benieuwd hoe wij dit doen? Stuur ons dan gerust een terugbelverzoek via de volgende link. Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden!

Vragen?

Stuur een terugbelverzoek

Stuur een bericht