Inspiratie

Vier zaken waar je tegenaan loopt bij het maken van een grote beslissing

Kriebels in je buik en een gevoel van onrust in je hoofd: het maken van een grote beslissing kan heel wat teweegbrengen. Van het verhuizen naar een onbekende stad tot het beginnen met een nieuwe baan. Het zijn keuzes waar je goed over na moet denken, omdat ze van grote invloed kunnen zijn op je leven. Want wat als je de verkeerde keuze maakt? Wij nemen je graag mee in een aantal zaken waar iedereen tegenaan loopt, en hoe je dit op een goede manier kan aanpakken! 

Meningen van anderen
Bij het maken van een lastige keuze luister je graag naar het advies van mensen die je vertrouwt: je familie, vrienden en/of je relatie. De meningen van anderen – zeker bij het maken van een lastige keuze – is iets wat je hoe dan ook belangrijk vindt. Onbewust word je beïnvloedt door deze mening. Zo blijkt uit een studie van het Engelse bedrijf Harris Interactive – een digitaal adviesbureau voor marktonderzoek - dat maar liefst 53% van de mensen liever naar de meningen van anderen luistert dan naar wat ze zelf willen. Maar hoe laat je die meningen los? Wat relevant is voor de een, is niet per definitie relevant voor de ander. Iedereen is gevormd door zijn of haar eigen ervaringen, waardoor de belangen van iemand anders heel ergens anders kunnen liggen. Probeer dus na te gaan waar jij écht blij van wordt en leer op jezelf vertrouwen. 

Keuzestress 
‘Ga ik met de auto of met de fiets naar de supermarkt?’, ‘Welke jas moet ik dan aan?’ en ‘Eten we vanavond couscous, pasta of halen we een diepvriespizza?’. Zelfs bij kleine dagelijkse beslissingen kan je last hebben van keuzestress. Eindeloos afwegingen maken en blijven zoeken naar betere alternatieven. Ook bij het maken van een grote beslissing lijkt geen enkele optie dé perfecte optie. Snel de knoop doorhakken is niet per definitie het beste, maar ook te lang twijfelen niet. Om dit gevoel te verminderen is een stap in de goede richting om voor jezelf helder te maken wat je precies wilt. Stel een lijst op met voorwaarden en kies vervolgens de beste optie. Kies met je hart, maar neem ook de rationele aspecten mee. Daarnaast is het meestal niet erg om een verkeerde beslissing te maken. Het maken van een fout helpt je met groeien en zo kan je juist ontdekken wat je niet wilt. 

Bang voor het onbekende 
Het is soms verstandig om een weloverwegen beslissing te kunnen maken, zeker als de impact van een nieuwe beslissing groot is. Bang om fouten te maken, want wat gebeurd er als je de verkeerde keuze maakt? Of wat als je spijt krijgt? Bekijk het van de andere kant en neem hierin mee dat de meeste mensen juist spijt krijgen van iets wat ze niet hebben gedaan. Het is goed om te bedenken wat het effect van je beslissing op lange termijn kan betekenen. Wat nu een onzekerheid lijkt, is over een paar maanden wellicht de beste keuze van je leven geweest. Dus, waag de stap en spring in het diepe voordat het te laat is. 

Van uitstel komt afstel 
Veel mensen beginnen de dag met het maken van gemakkelijke keuzes, en stellen het maken van een lastige beslissing uit. Het uitstellen van je belastingaangifte, het huishouden of een bezoekje aan de sportschool, je doet het onbewust de hele dag. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt zelfs dat 95% van de bevraagde personen last heeft van uitstelgedrag. Hoe kan je dit oplossen? Plan het maken van een lastige beslissing in, ga er rustig voor zitten en binnen no-time heb jij die moeilijke keuze gemaakt. 

Kun je door de overspannen huizenmarkt je droomhuis niet vinden of heb je hulp en advies nodig van een makelaar? Wij van CARO Makelaars staan graag voor je klaar. Wij geven veel om persoonlijke aandacht en betrokkenheid. Ons zeer vakbekwame team helpt je met veel passie, een frisse blik, enthousiasme én in een informele sfeer om jouw perfecte huis te vinden. Benieuwd hoe wij dit aanpakken? Schrijf je dan in via deze link.


Vragen?

Stuur een terugbelverzoek

Stuur een bericht